[DX] Radiomaailman tilanne (oli Vastine JM:lle)
[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[DX] Radiomaailman tilanne (oli Vastine JM:lle)



Lienee aika siirtää tämä keskustelu myös vähän laajemman yleisön kommentoitavaksi näin kesälomien ratoksi. Eli alla yhteenvetoa Tampereen DX-kuuntelijoiden postituslistalta ja Jorma Mäntylän Kantoaalto-lehden pääkirjoituksesta syntyneestä keskustelusta koskien Radiomaailma-lehden nykytilaa. Aluksi tiivistelmää vanhasta sähköpostikeskustelusta, sitten HAA:n vastinetta JM:n kirjoitukseen JKZ:n kommenteilla höystettynä.

Tavoitteena olisi siis löytyy ratkaisuja kerholehteämme vaivaavaan krooniseen juttupulaan. Haussa ovat konkreettiset käytännön toimenpiteet, joilla lehteä voidaan kehittää nykytilanteessa. En jaksa uskoa etteikö nykyiselläkin jäsenpohjalla pystytä tekemään laadukasta Radiomaailmaa kunhan jäsenia vähän herätellään, patistellaan, maanitellaan ja uhkaillaan lehteämme avustamaan.

-------- sitaatti alkaa ----

Mukava että Kantoaaltoa luetaan! Tuo Jorman teksti oli tietoinen provokaatio keskustelun aloittamiseksi ja liittyi osin myös TreDXKin postituslistalla toukokuun RM:stä käymäämme keskusteluun.

Lyhyesti referointia toukokuussa TreDXKin listalla käydystä keskustelusta:

At 20:48 4.5.2003 +0300, JKZ wrote:
P.S. Mitäs mieltä olitte tuoreimmasta Radiomaailmasta? Pitääkö kohta
vaihtaa tilaus ET-lehteen? Sekin taitaa olla jo ajankohtaisempi kuin RM.
Artikkeleita: Porin DX-clubin paikallisjulkaisu vuodelta 1981, kovia
kokenut DX-kuuntelija harjoittaa julkista terapiakirjoittamista, Kari
Kallion ranskalaiset viivat ja kaiken huipuksi juuri kun alan syventyä
siihen mitä Lemmenjoella viime talvena kuului, huomaan että artikkeli
käsittelee kelikautta 1998-99!!! Ei voi muuta sanoa kuin että ainakaan ensi
kertaa RM:ää selaaville ei harrasteestamme kovin dynaamista ja nykyaikaista
kuvaa jää. Lehden ainut fiksumpi artikkeli oli MKA vastaanotintesti, tosin
sekin lähinnä vain tekniikkaan vihkiytyneille huippukuuntelijoille. Ei ihme
jos HAA jo pyytelee lupaa julkaista Kantiksen juttuja.

JVH
Ehkä tämä RM antoi hieman tavallistakin heikomman kuvan tilanteesta, mutta kuvaamasi ongelma on varmasti todellinen ja valitettavan todennäköisesti yskä on yhä pahenemassa. Eikä HAA tai kukaan muukaan revi hyviä juttuja seiniltä. KA:stakaan ei taida olla kuin pieneksi hätävaraksi (mutta yritetään edes!). Nyt juttuja on karrikoiden kolmesta tuutista: muistelut, superhuipputulosasiat sekä enemmän tai vähemmän liki huuhaa... eikä mikään näistä taida isommin palvella mainitsemiasi uusia kasvoja, mutta palveleeko kovin hyvin enää jäsenistön pääjoukkoakaan?!

JKZ
Samat ongelmat RM:ssä varmaan on kuin Kantiksenkin juttujen hankinnassa. Tosin RM:llä on vielä sentään sen verran suurempi avustajakunta että luulisi sieltä ajankohtaisempaakin juttua irtoavan. Pientä vaivaahan se tietenkin vaatii, mutta voisihan lehti aktiivisesti seurata vaikkapa näitä eri dx-sähköpostilistoja ja ehdotella henk. koht. ihmiselle artikkelien kirjoittamista. Missä ovat Radiomaailmasta esim. jutut Irakin radiopropagandasta ja Commando Solosta, joista sähköpostilistoilla on ollut paljon asiaa? Jopa ihan perinteiset asema- esittelyt saatujen vastausten kautta olisivat jo piristystä nykyiseen muistelulinjaan. Tuo LEM-peditionjuttukin olisi ollut mielenkiintoinen jos se olisi käsitellyt mennyttä kelikautta.

JKZ myöhemmin:
Voisiko RM (päätoimittaja/toimitussihteeri) ja LiHa miettiä esim. kymmenkunta ajankohtaista/tarpeellista/kiinnostaa aihealuetta, josta Radiomaailmaan haluttaisiin artikkeli. Kun aihealueet on valittu, voisi kartoittaa näiden aiheiden "asiantuntijoita" ja ottaa henk. koht. yhteyttä ko. henkilöihin pyytäen näiltä artikkelia aiheesta Radiomaailmaan. Joku ehkä kieltäytyisi, mutta luulisin että monikin saattaisi suhtautua suopeasti asiaan.

Eli tuossa yllä olisi ainakin yksi konkreettinen ehdotus juttujen saamiseksi. Olen samaa keinoa joskus Kantoaallossa kokeillut vaikka se ylimääräista vaivaa päätoimittajalta vaatiikin.

At 11:27 10.7.2003 -0700, Suomen DX-Liitto ry. wrote:

JM:N ANALYYSI ON HAKOTEILLÄ
Radiomaailman vaikeudet eivät ole irrallaan DX-harrasteen ja SDXL:n ongelmista

Ei kai JM:n tekstissä noin sanottukaan?

- HAA: Tamperelaiset voivat syystä olla ylpeitä lehdestään. Siitä lainatut jutut ovat erinomainen lisä Radiomaailmaan. Harvat ilmestymiskerrat auttanevat laadukkaiden artikkeleiden kertymisessä.

Maanittelu, painostus  ja dead-linejen alituinen siirtyminen juttuja odotellessa ovat muita tapoja artikkeleiden saantiin :-) Eli välillä aineiston metsästys on päätoimittajalle aika turhauttavaa. Onneksi Kantiksella on kourallinen uskollisia avustajia, jotka pitävät lehden ilmestymistä kunnia-asianaan.

- JM: "Lisäksi lehdessä on kauan julkaistu laadullisesti painokelvottomia kuvia."
- HAA: Myönnetään. Toimitukseen lähetetään yhä enemmän digitaalisessa muodossa kirjoittajien itsensä tekemiä kuvia, joiden laatu vaihtelee suuresti. Niille ei jälkikäteen voi juuri mitään. Tämän ongelman kanssa olen kyllä painiskellut. RM 6-7:n TreDXK-kuvaa en kiireessä huomannut terävöittää, mitä pahoittelen. Kun viimeksi sain sinulta sapiskaa kuvista kirjapainon pilattua koko lehden kuvat, tarjouduit kirjoittamaan artikkelin lehden kuva-avustamisesta. Sitä juttua olenkin tässä jo pitempään - kyselyistäni huolimatta - saanut odotella.

Minäkin muistelen tuollaisesta jutusta olleen puhetta. Jonkinlaisen perusohjeiston laatiminen kuvien toimittamisesta lehteen tuskin olisi iso homma. Netti- ja digikuvien aikanahan tämä kuvaongelma ei ole ainoastaan Radiomaailman vaan yleensä kaikenlaisen julkaisutoiminnan ongelma, johon itsekin törmään töissäni viikottain.

- JM: "Kyseessä on tietenkin pääosin vapaaehtoisvoimin tehty harrastelehti. Siltä ei siten voi vaatia samaa kuin ammattitoimittajien tekemältä lehdeltä." - HAA: Niinpä. Jos kirjoittajat olisivat alaisiani, voisin määrätä heidät kirjoittamaan enemmän käytännön kuunteluun innostavia juttuja, mutta kun näin ei ole asiain tila. Olen kyllä koettanut vedota sellaisten artikkeleiden puolesta, laihoin tuloksin. Keinoni ohjata tällaisen lehden linjaa ovat siis vähäiset. On julkaistava artikkeleita niistä aiheista, joista itse kukin on keksinyt kirjoittaa. Ja kun joskus en ole voinut jotain julkaista, siitä on seurannut itku ja hammasten kiristys. Tee tässä sitten korkeatasoista lehteä!

- JM: "Mutta samaan hengenvetoon on todettava, että suunnilleen vastaavin resurssein liiton lehteä on tehty 1950-luvulta lähtien. Parhaimmillaan lehdessä riitti runsaasti luettavaa ja se oli alan ehdottomasti asiantuntevin aikakauslehti. Viime vuosiin jatkunut jäsenmäärän ja levikin laskukaan ei voi selittää miltei yhtäkkistä lehden tason laskua."
- HAA: Kirjoitat määristä, mutta unohdat laadun. Jos elät vielä sitä aikaa, jolloin kerhomme koostui innokkaista 15-16 -vuotiaista koulupojista, voin kertoa, että se on jo kaukana takanamme. Nykyisin SDXL on täynnä keski-ikäisiä äijiä, joista valtaosaa ei saa innostumaan juuri mistään. Hallitus on esim. yrittänyt järjestää uusia kilpailuja, mutta vastakaikuna on ollut vain syvä hiljaisuus. PM-kilpailujen osanotto on alamaissa. Kesisten järjestäjiä on vuosi vuodelta hankalampi löytää. Hallitukseen on vaikea saada uusia jäseniä. Kun Radiomaailmallekaan ei löytynyt päätoimittajaa, se homma sysättiin toimitussihteerille. Miten ihmeessä tämä kaikki voisi olla vaikuttamatta lehteenkin? Jotain kertoo sekin, että historia- ja muisteluaiheisten juttujen tarjonta on kasvanut viime vuosina huimasti. Katsotaan jo taaksepäin. RM on pienen, aktiivisen kirjoittajajoukon varassa. Olen minä joskus sinultakin juttua pyytänyt, mutta vastaus on useimmiten ollut melko tyly, jos sitä nyt on tullut ensinkään. OK, kyllä varmasti olet osasi aikanaan tehnyt, mutta niin on moni muukin, eikä uusia kirjoittajia juurikaan ole tullut tilalle. So it goes, sanoisi Kurt Vonnegut.

Tilanne on kieltämättä hankala. Itse en näe oikein muuta ratkaisua kuin kääntyä niiden aktiivien jäsenten puoleen. Pyydetään henkilökohtaisesti juttuja henkilöiltä, jotka ovat vihkiytyneen ajankohtaisiin DX-kuunteluun liittyviin ja muitakin laajemmin kiinnostaviin aiheisiin. Aktiiveja on kuitenkin vielä sen verran jäljellä, että vaikka he ovatkin kiireisiä ja luulisi tuosta joukosta vielä RM:n tarpeisiin riittävästi kirjoittajia löytyvän. Ja ellei materiaalia saada riittävästi, niin sitten on vain mietittävä ilmestymiskertojen vähentämistä. Päätoimittajaongelman suhteen tuli mieleen ajatus jonkinlaisesta toimitustiimistä, joka samalla aktiivisesti etsisi myös lehteen juttuja. Tiimillä olisi myös suurempi "verkosto" artikkelien kalastamiseen. Pääasia ettei artikkelien haaliminen jäisi yhden ihmisen hommaksi. 

- JM: "Radiomaailman vaikeudet heijastuvat myös Tampereen seudulle. Siksi asiaa ei voi ohittaa olankohautuksella. Yhdistyksen jäsenlehden tekeminen on tietty taiteen laji. Olisiko tätä taidetta hyvä käsitellä vaikkapa tulevassa kesäkokouksessa? Nykytiellä ei voi jatkaa kovin kauan."
- HAA: Mutta miksi odottaa kesikseen asti? Keskustellaan nyt. Arvostella saa, ja pitääkin, se kuuluu asiaan. Mutta jos kritiikki on moista ylimalkaista runttaamista kuin nyt sinulla, mielestäni on kohtuullista olettaa, että kriitikolla on esittää hyviä ratkaisuja tilanteeseen. Toisten tekemisiä kun osaa arvostella joka mökin akkakin. Odotan hyvin kiinnostuneena reseptejäsi vaikeuksiin, jotka siis minun nähdäkseni kumpuavat koko harrasteen ja kerhomme perusongelmista. Ne heijastuvat lehteemme, eikä päinvastoin. DX-harrasteen ja kerhojen samansuuntainen kehitys eri puolilla maailmaa tukee näkemystäni. Kuten olen hallitukselle monet kerrat todennut, antaisin ilomielin päätoimittajan tehtävät jonkun toisen hoidettavaksi ja keskittyisin toimitussihteerin hommiin, kuten vaikkapa siihen kuvien laadun parantamiseen. Ei ole mitään herkkua olla yksin vastuussa koko hoidosta.

Sympatiseeraan kyllä Hessun tilannetta. Yhden miehen niskaan homma ei saisi kaatua. Yllä nyt joitain ajatuksia keskustelun avaukseksi. Mutta eiköhän siirretä asia laajemmalle foorumille niin kesikseen mennessä voi olla jo jotain konkreettisia parannusehdotuksia keskusteltavaksi.

Jouni (JKZ)
___________________________________________________________________________________
Tsekkaa HCDX:n uusi www sivu: http://www.hard-core-dx.com/
-----------------------------------------------------------------
DX mailing list
DX@xxxxxxxxxxxxxxxx
http://www2.hard-core-dx.com/mailman/listinfo/dx
_______________________________________________

THE INFORMATION IN THIS ARTICLE IS FREE. It may be copied, distributed
and/or modified under the conditions set down in the Design Science License
published by Michael Stutz at http://dsl.org/copyleft/dsl.txt