Viime radiomaailmassa joka kolahti luukkuun eilen HAA asetti kysymyksen tuliko nyt säästetyksi oikeassa kohdassa.
Vastaus on kyllä! 600 kW keskiaallolla on energiantuhlausta ja jäänne kylmästä sodasta. Päätös osoittaa että YLE ei ole kiinni menneisiin ja osaa tehdä oikeita arviointeja, onhan YLEnkin budjetti rajallinen.
60 leveysasteen pohjoispuolella tehokas ka-lähetin ei välttämättä takaa hyvää kuuluvuutta vaikeissa olosuhteissa, esim. auringonmyrskyn aikana. Euroopan keskiaallot ei ole toisen maailmansodan jälkeen ollut optimaalisessa käytössä. 50 kW riittäisi mainiosti takaamaan hyvän kuuluvuuden, mutta kun propagandalähetykset naapurimaihin ovat olleet yleisiä toisen maailmansodan jälkeen niin nämä superlähettimet ovat merkinneet että vain harvat asemat ovat mahtuneet samalle taajuudelle.
70-luvun loppupuoli ja 80-luku oli tehokkaiden lähettimien kultainen aika ja varsinkin niiden valmistajat hyötyivät tästä. Jokainen supermylly lisäsi valitettavasti epämääräistä kohinaa koko bandille. Tämä tarkoittaa sitä että keskiaallot ei pysty antamaan maksimaalisen hyvää äänenlaatua, puhumattakaan että heikot asemat jäävät kokonaan paitsioon. Pahin mylly tässä suhteessa oli epäilemättä NRK-1314 joka onneksi äsken lopetti toimintansa.
Itä-Ruotsia ja Tukholmaa lukuunottamatta, YLE-963 aseman kuuluvuus ei ole ollut mitenkään erinomainen Euroopassa. Asema kyllä kuuluu pohjoisenglannissa ymmärrettävästi autostereosta mutta se vaatii jo oikeat olosuhteet. Yllätyin kovasti 80/90-luvun taitteessa kun eka kertana kuuntelin keskiaallot Yhdysvalloissa, kuinka hyvin nuo 50 kw Clear Channel asemat kuuluivat pitkiäkin matkoja. Mutta huomasin samanaikaisesti jotkut Kuuban "pahoja" supermyllyjä esim. 830 kHz itärannikolla ja tuli välillä kotiolosuhteet mieleen.
Hyvä päätös sinänsä jatkaa 558 aseman toimintaa. Jos YLE olisi halunnut taata paremman kuluvuuden pitkä- ja keskiaalloilla Suomessa niin 1) Lahti ei olisi pitänyt sulkea. 2) Oulun lähetintä 540 taajuudella olisi voinut jatkaa toimintansa, mahdollisesti 10 kW lähettimet Tampereelle ja Turkuun. Tällä tavalla tietenkin kukaan ei ajatellut silloin kun Geneven kokous oli varannut 1000-2000 kW myllyjä sinne sun tänne. Eihän kukaan myöskään tullut ajatelleeksi että tehokkaat lähettimet voivat olla ihmisille vaarallisia, heille jotka asuvat ihan lähiympäristössä. Kylmän sodan tunnelmissa niin pienille haitoille olisi vaan naurettu.
Lyhytaaltolähetysten olisi pitänyt pärjätä paljon vähemmällä teholla. Nythän esim. Kanadan CBC lähettää öisin kaikenmailman radioasemien ohjelmia ja se on erittäin hyvä ajatus kun säännöllisesti haluaa kuunnella kotimaan lähetyksiä. Harmittaa kyllä mikäli lyhytaaltolähetykset loppuvat, onhan radio niin näppärä keksintö kun sitä voi lyhyillä aalloilla kuunnella asemia kaukaakin. Siihen ei kuitenkaan tarvita mitään 500 kW myllyjä, vaan pienempiäkin tehoja riittää jos on kuullakseen.
Toivon myös että muutkin maat tekevät samat johtopäätökset kuin Suomi ja Norja, eli sulkevat vaaralliset ja turhat tehomyllyt lopullisesti, mutta jatkavat lähetykset pienten lähettimien kautta.
Terv,
POS
|